2022-05-20 13:14:21• hírek • Bede Emőke

Ennél menőbb a történelemóra még sose volt

Olvasóink között biztosan sokan vannak olyanok, akik már legalább egyszer beültek a Dinu Lipatti Filharmónia impozáns koncerttermébe, hogy meghallgassanak egy hangversenyt vagy egy tematikus előadást, de az az élmény, amikor Jimi Hendrix, a Pink Floyd vagy épp a Black Sabbath legendás rockslágerei töltik be a termet, már csak azoknak az igazán szerencsés diákoknak adatott meg, akik péntek délelőtt részt vehettek egy rendhagyó zenetörténelmi előadáson.

„A Házhoz megy a Zenede könnyűzenei előadássorozat és zenei misszió 2012-ben azzal a céllal jött létre, hogy a 20. század könnyűzenéjének fejlődését mutassa be a blues, swing, beat, soul, rock, pop zenei stílusok érintésével. Bordás József, a zenei misszió vezetőjének célja a felnövekvő generáció számára ablakot nyitni a zene sokszínűségére és ösztönözni a gyermekeket a hangszeren való tanulásra az élőzene fennmaradása és a play-back-mentes muzsikálás reményében” – olvashattuk az izgalmasnak ígérkező esemény beharangozójában.


Az előadás nyitányaként Bordás József a 20. század elejére kalauzolta vissza a diákságot, megismertetve őket a dzsessztörténet egyik legismertebb előadójának számító Louis Armstrong tevékenységével, majd a rock 'n' roll műfajában szintén úttörőnek számító Bill Haley-vel. Az áttekintőből értelemszerűen nem maradhatott ki a rock 'n' roll királya, Elvis Presley sem, akinek hatása rövid idő alatt átgyűrűzött Európába, s azon belül Magyarországra is, ahol a pörgő szoknyás lányok és belőtt hajú srácok már a Hungária slágereire ropták a táncot.



A kontinens egy másik szegletében berobbant a The Beatles, az óceán túlpartján pedig épp Jimi Hendrix írta be magát a rocktörténelembe mint az egyik legnagyobb hatású gitáros. A legendák csarnokában a Pink Floyd, a Black Sabbat, az AC/DC és a Queen zenekaroknak is örök helyük van, a magyar fiatalok szobáinak falán pedig jól megfért mellettük egy-egy P. Mobil vagy Beatrice poszter is. S hogy e zenekarok egytől egyig maradandót alkottak, mi sem bizonyítja jobban, minthogy dalaikat még azok a fiatalok is ismerik és önfeledten éneklik, akiknek talán még szüleik sem éltek akkor, amikor e bandák már sportcsarnokokat töltöttek meg.


A közel egyórás előadás végén a Bordás József, Nagy Zoltán, Megyaszay István, illetve Baricz Gergő által nyújtott zenei utazást vastapssal jutalmazták a diákok, akik a Református Gimnáziumból, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból és az Aurel Popp Művészeti Líceumból érkeztek e rendhagyó történelemórára. A Házhoz megy a Zenede erdélyi turnéjának egyébként ez az utolsó napja, a zenei misszió lezáró állomásának helyszíne péntek este a Nagyváradi Művelődési Líceum nagyterme lesz.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: